Замена за ђубре

8 авг

кућица унутраУ биопољопривреди се највише користи компост као природно ђубре. Поред компоста може се направити замена истоме или стајском ђубриву на веома лак начин. Потребно је набавити кравље рогове, свежу крављу балегу и свињски мехур.

У Септембру се крављи рог (боље од старије краве) напуни свежом крављом балегом и запуши свињским мехуром и тако спремљен стави у земљу са врхом на горе. У случају да немате мехур може и без њега. Све то остаје у земљи до пролећа. У Марту или Априлу можете извадити и користити за препарат.

Потребно је узети 120 грама из рога и сипати у 60 литара воде. Све се мора добро измешати, што ће да потраје, али је веома битно одрадити како треба. После тога приправак је спреман за коришћење. Сипајте у прскалицу и прскајте пре сетве, за време или кад имате времена. Количина је довољна за један хектар, али пошто се не може претерати у сваком случају боље је више него мање. Остали рогови остају у земљи и ваде се према потреби.

Користио сам овај препарат Рудолфа Штајнера пре пар година у башти и показао се одлично. Ове године сам га користио за третирање јечма и опет су добијени одлични резултати. Без икаквих вештачких ђубрива са овим препаратом се даје све што је потребно земљи и усевима.

Моја запажања – рог се може користити једну годину или две јер постане порозан – шупљ. Значи просто га микроорганизми поједу. Такође због балеге и мехура скупи се велики број потребних микроорганизама који су потребни биљкама и све то доприноси њиховом добром здрављу и храњењу. Где сам просуо више препарата јечам је био бујнији, а где ми је зафалило,  јечам је био мањи и ређи.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: