Козји сир спада у деликатес поготово тврди или полутврди сир. Како направити ТРАПИСТ тј. тврди сир од козјег млека поступак је следећи: прво у прокувано млеко сипати алкохолно сирће. На сваки литар млека додати једну кашику сирћета уз стално мешање. Млеко пустити да ври један минут па скинути са ватре и наставити мешање док се не издвоји светло зелена сурутка. Док је још топло процедити је кроз газу. Кад се процеди вратити у суд у ком се кувало млеко па посолити.
На 7 литара млека ставите 1 кашику морске соли. Све припремљено ставите у калуп да се оцеди и формира сир. После два сата сир треба окренути на другу страну и опет ставити у калуп. Онда сир треба притиснути нечим тешким и оставити тако да стоји 12 сати. После тог времена извадити сир па посолити једну страну и рубове па оставити да одстоји следећих 12 сати. Затим окренути и посолити другу страну и рубове па опет оставити да стоји 12 сати.
Сваких следећих 12 сати окретати сир на другу страну и сушити га на полици или тањиру на прозрачном месту. Кад почне да се зноји онда га ставити у кухињску крпу па у фрижидер. Окретати га сваки други дана, а после и ређе док не сазри.
Овакав сир је доста јак, али је веома укусан, па се зато не препоручује да се превише једе. Ово је само основа приче а на вама и на вашој машти је све остало.
Оставите одговор