Козји сир – Трапист

16 мај

козји сирКозји сир спада у деликатес поготово тврди или полутврди сир. Како направити ТРАПИСТ тј. тврди сир од козјег млека поступак је следећи: прво у прокувано млеко сипати алкохолно сирће. На сваки литар млека додати једну кашику сирћета уз стално мешање. Млеко пустити да ври један минут па скинути са ватре и наставити мешање док се не издвоји светло зелена сурутка. Док је још топло процедити је кроз газу.  Кад се процеди вратити у суд у ком се кувало млеко па посолити. 

На 7 литара млека ставите 1 кашику морске соли. Све припремљено ставите у калуп да се оцеди и формира сир. После два сата сир треба окренути на другу страну и опет ставити у калуп. Онда сир треба притиснути нечим тешким и оставити тако да стоји 12 сати. После тог времена извадити сир па посолити једну страну и рубове па оставити да одстоји следећих 12 сати. Затим окренути и посолити другу страну и рубове па опет оставити да стоји 12 сати.

Сваких следећих 12 сати окретати сир на другу страну и сушити га на полици или тањиру на прозрачном месту. Кад почне да се зноји онда га ставити у кухињску крпу па у фрижидер. Окретати га сваки други дана, а после и ређе док не сазри. 

Овакав сир је доста јак, али је веома укусан, па се зато не препоручује да се превише једе. Ово је само основа приче а на вама и на вашој машти је све остало.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: