Козји сир – млади

16 мај

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДомаћи сир – у 7-8л млека, умеша се 1 кашика сиришта (измешати и оставити да стоји у топлом). Млеко треба да буде млако, тј. температура тек помуженог млека је идеална за сирење. Млеко треба да стоји неких 12h на собној температури. Кад се одвоји чврсти део (груда) од сурутке, процеди се кроз газу и посоли по укусу.

 Ако сир стоји дуже прелити га са пресолцем који се прави овако: 1 литар воде и 20гр. соли ставити да проври. Охлади се и прелије преко сира.

Ово је класичан начин који углавном сви користе, а следећи је мало дужи, али без примеса.

Библијски сир – млеко се једноставно остави да само ускисне. Да би се то десило, потребно је да је стално млако, тј. као тек помужено. Лети се то постиже тако што се шерпа стави на сунчано место. Ако је сунце јако, потребно је склонити млеко у хлад, јер ако температура млека пређе 45 степени, уништавају се хранљиви састојци, тј. онда је термички обрађено. Зими се шерпа држи поред шпорета. 

Већином се сир одвоји за 12-24h на овај начин. Даљи поступак је исти:процеди се и посоли према жељи.

И на један и на други начин добијате изврстан сир и сурутку који пуно могу допринети вашем здрављу. Битно је само да се води рачун о хигијени и температури и успех неће изостати. 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: