Цеђ за све намене и још понешто

3 феб

цеђ

Овај допис сам преузео са Фејс странице ЗВОНЕЋИ КЕДРИ СРБИЈЕ и на овај начин га ширимо.

Цеђ од пепела се прави само од дрвеног пепела…Просејем га мало кроз неко крупније сито, да оне неизгореле делове одстраним, ставим у канту од 10 литара и то око трећину канте, може и мање просејаног пепела, налијем кишницом и оставим да стоји око недељу дана, повремено промешам… После недељу дана, оцедим горњи бистри део,пепео ће бити на дну, може и кроз газу да се процеди, и онда ту воду користим за прање…Једноставно, сипам то у веш машину, или искувам кихињске крпе у томе,у лонцу на шпорету, некад и без воде, само ставим цеђ. Пени се, и изузетно добро пере…Чак је јаче од обичног прашка, па треба припазити да не извуче боју и не избели шарени веш… Углавном у томе искувавам бели веш, некад и шарени оперем уз додатак воде, у веш машини, омекшивач не треба…

 

Одлична је и за прање косе…када направим тинктуру од корена коприве, маслачка и чичка и листа брезе, па то помешам и буде одличан шампон за косу… А боље пасте за зубе од пепела нема! И од пепела нема бољег средства за прање судова , поготово масних.

Далеко најбољи пепео,најбогатији минералима је пепео добивен спаљивањем сувих надземних стабљика Раставића: Он се користи за реминерализацију коштаног система у пролеће.
1. За јачање косе се корист такз. ЦЕЂ овај рецепт вам је свакако познат од раније
2. За прање зуба: 1/3 соде бикарбоне + 1/3 пепео од раставића +1/3 пепео од коре плавог патлиџана
3. За веш машину 1/2 фино струганог домаћег сапуна + 1/2 просејаног пепела
Дакле пепео у грубом стању се претходно филтрира кроз сито да буде
чист и сребрне боје. Знам да је најдрагоценији пепео од храстове имеле и раставића. Нормалан пепео користим од остатка дрва за ложење.
Обично је то буква, цер и граб…

Цеђ припремам овако; у 1лит. флашу (са широким грлом) успем 1 препуну супену кашику просијаног сребрнастог пепела. Затим улијем у њу топлу, претходно прокувану воду. Добро промућкам и оставим око 15 мин да се слегне талог на дно.Затим полако и пажљиво одлијем цеђ из флаше у пластични бокал одакле сипам на главу(косу) након што сам је претходно 1сат опрао домаћим сапуном (кабашом)…

Природни лек против перути ( Испробано ) 100% делотворно. Винско сирће. На дну чаше сипаш сирђе и исту количину воде. На крају прања косе, распоредиш по читавој глави и да одстоји 1 мин. изапрати само са водом на крају

5 реаговања to “Цеђ за све намене и још понешто”

  1. noviinternet 3. фебруара 2013. у 19:54 #

    Izuzetno – vratiti stara znanja, zameniti nepotrebne hemijske proizvode…

    • Иван 3. фебруара 2013. у 20:11 #

      Хемија је превара и није за човека, у сваком смислу. Кад се опаметимо сви ће то схватити.

  2. m 1. новембра 2013. у 17:32 #

    da li može česmovača umesto kišnice?

    • Иван 2. новембра 2013. у 16:35 #

      Не препоручује се, боља је дестилована или структурисана вода.,

      • Prem Zora Kumari 16. јануара 2017. у 00:53 #

        a kakva je to strukturisana voda i gde je nabaviti?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: