Модел куполе

1 сеп

Како ја правим  куполу са мојим ђацима можете видети као фото албум:

Од материјала потребне су нам сламчице у боји (слика 1 ), машински завртањи са навртком (М3), скалпел или маказе, шило и одвртка (слика 2).

Потребан број сламчица је А – 30 комада дужине од отвора до отвора 70мм. Сламчица B потребно је 55 комада а растојање између отвора је 81мм. Последња врста сламчица је C -80 комада а растојање између отвора је 83мм (слика 3). Овај део посла је најбитнији и овде морају бити постављени најодговорнији ђаци. За куполу је потребно највише 5 ученика и она се може урадити за четири часа.

Из једне сламчице исеку се по две пречке и одвајамо их на страну за спајање. Кад су све сламчице исечене и спремне почињемо са монтажом.

Прво од А сламчица направимо шест петокраких звезда (слика 4)  од којих после правимо правилне петаугаонике додајући сламчице B групе по ободу као што слика пет то приказује . После правимо само шестоугаоне звезде (слика 6) које ће се придодавати на правилне петоугаонике (слика 7).  Значи за први петоугаоник само придодамо пет шестокраких звезда и њих повезујемо са B сламчицама као што је приказано на слици 8. Слика 9  приказује монтирање куполе где раде два ученика а остали надгледају и поправљају евентуалне грешке. Слика 10 приказује спајање осталих пет петоугаоника. Запазите да сламчица А наставља се са сламчицом B и онда опет долази сламчица А тј. следећи петоугаоник и то је цела мудрост. Слика 11 је приказана на зиду са додатим још неким елементима. Слика 12 приказује скоро готову куполу. Слика 13 приказује завршено 3/8 свере, ако желите можете и ту да станете, мада смо припремили материјала за 5/8 свере. Слика 14  приказује скоро завршену куполу, а слика 15 готову куполу сликану одозго.

То је отприлике то, с тим што све зависи од ваше маште и довитљивости. Машинске завртњеве можете заменити са  обичним, шило ако немате можете заменити са шестаром и зарезаном оловком итд. итд….. Желим вам успех у  и да уживате у овом практичном раду. Кад направите модел после ће бити веома лако направити и неки прави објекат.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: